Andalúzske zvyky a tradície

Andalúzia je svojrázny región na juhu Španielska bohatý na jedinečné zvyky a tradície, ktoré je možné zažiť aj v dnešnej dobe.

Flamenco

Mnohé tradície vychádzajú z maurského (moslimského) a kresťanského (katolíckeho) vplyvu na región. Najväčším sviatkom v roku je Veľká noc, ktorá sa oslavuje týždeň pred veľkonoćnou nedeľou (Semana Santa). Vianoce (Navidad) sú tiež populárne, no sú v tieni sviatku Troch kráľov, kedy sa v každom meste koná pestrá procesia kolorických vozidiel, z ktorých deti a herci v kostýmoch biblických troch kráľov rozhadzujú do davu cukríky. Pri každej procesii sa takto rozhádže 10-15 ton cukríkov.

Andalúzia je domovom tradičného temperamentného flamenca. Na viacerých miestach na pobreží Costa del Sol možné zažiť predstavenie flamenco tanečníkov, napríklad každú stredu o 12:00 na námestí v Mijas Pueblo.

Tradičné španielske byčie zápasy (corrida de toros) maju tiež svoje korene v Andalúzii v 15. a 16. storočí. V roku 2000 bolo v Andalúzii približne 100 arén, kde sa konalo 1139 byčích zápasov.

Toro de Osborne

Mnohé andalúzske mestá a mestečká organizujú každoročné oslavy plné jedla, tanca, spevu a hudby. Najslávnejšie sú Feria de Abril v meste Sevilla, Feria de Agosto v Malage a Feria de Caballo v meste Jerez.

Tradičná andalúzska kuchyňa je typická pre oblasť Stredozemného mora - pestrá, chutná a pomerne zdravá. Najčastejśie suroviny sú ryby, olivový olej, zelenina, orechy a mäso. Medzi typické jedlá patrí opekaná ryba (pescaíto frito) a šunka (jamón serrano a jamon ibérico). Región okolo mesta Jerez v západnej časti Andalúzie je svetoznámy vďaka typickej brandy (napr. Soberano) a sherry. Obrovské reklamné panely v tvare čiernej siluety býka "Toro de Osborne" pôvodne slúžili ako reklama na brandy; dnes je to symbol celého regiónu Andalúzia.

Poskladajte si vašu dovolenku v Španielsku

Golfové dovolenky na Costa del Sol s Costa Golf www.costagolf.sk